enl

Wat we doen


Kinderen in een kwetsbare positie extra steun en aandacht geven. Het lijkt zo eenvoudig. Toch komt er veel bij kijken als je het goed wilt doen en écht iets wilt bereiken. Voor medewerkers van Vitalis is dit de dagelijkse praktijk.

Vrijwilligers screenen en selecteren

Vitalis koestert haar vrijwilligers. Zonder hen zouden we dit belangrijke werk simpelweg niet kunnen doen. We screenen iedereen die zich bij ons aanmeldt en selecteren vrijwilligers die bereid en

in staat zijn een kind tijdelijk te begeleiden. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop. Vrijwilligers worden bij Vitalis altijd uitgebreid voorbereid, getraind en begeleid.

Vrijwilligers optimaal begeleiden

Is een vrijwilliger eenmaal als maatje aan een kind gekoppeld, dan wordt hij of zij begeleid door een van onze casemanagers. Die begeleiding bestaat uit:

  • trainingen
  • vierwekelijkse bijeenkomsten
  • thema-avonden
  • tussentijds contact bij vragen
  • evalueren

Kinderen selecteren en een intakegesprek voeren

Kinderen komen bij Vitalis terecht via hulpverlenende instanties, scholen of ouders. Op basis van een aanmeldingsformulier en de aanvullende informatie die onze casemanagers opvragen, selecteren we de kinderen die in aanmerking komen voor het maatjesproject. Vervolgens plant een van onze casemanagers een intakegesprek bij het kind thuis. Tijdens deze kennismaking zijn het kind, de ouder(s), de aanmelder en de casemanager aanwezig.

Maatjes matchen

Voor de kinderen die in aanmerking komen voor een Vitalismaatje zoeken we een geschikte vrijwilliger: iemand die goed bij het kind past. Hebben we deze vrijwilliger gevonden, dan volgt een

kennismakingsgesprek. Het kind, de ouder(s), de vrijwilliger en onze casemanager zijn daarbij. Klikt het tussen de maatjes (kind en vrijwilliger) en zijn er duidelijke afspraken? Dan maken we afspraken en start de koppeling.

Maatjes monitoren

Het kind en de vrijwilliger ontmoeten elkaar een jaar lang één keer per week. Of anderhalf jaar lang eens per twee weken. De maatjes ondernemen samen leuke en leerzame activiteiten. Denk daarbij aan een bezoekje aan de kinderboerderij, een middagje naar de bibliotheek of samen naar een spannende voetbalwedstrijd. Maar ook een kopje thee en een gezelschapsspelletje of samen knutselen bij de vrijwilliger thuis zijn een uitstekende invulling van dat gezamenlijke moment. De casemanager van Vitalis is tijdens de koppelingsperiode altijd beschikbaar voor vragen of overleg.

Evalueren

Tijdens de koppeling tussen het kind en de vrijwilliger bouwen we verschillende evaluatiemomenten in. De casemanager van Vitalis is daar altijd bij. Net als de ouder(s) van het kind, het kind zelf en de vrijwilliger. Samen bespreken we hoe het contact tussen de maatjes verloopt en hoe het met het kind gaat. Aan het eind van de afgesproken periode, beëindigen we de koppeling met een eindgesprek. Hierin blikken we terug: wat heeft het contact met de vrijwilliger het kind gebracht?

Maatjesbarometer

De Maatjesbarometer is een vragenlijst die inzicht geeft in de ontwikkeling van de kinderen die we begeleiden. Hiermee brengen we in kaart welke stappen het kind tijdens het maatjesproject zet.

Daarbij kijken we naar drie domeinen:

  • de leefwereld van het kind
  • sociale competentie
  • sociaal-emotionele ontwikkeling

Door de Maatjesbarometer bij de start en bij de afsluiting van de koppeling in te vullen, door de ouders en de vrijwilligers, krijgen we een goed beeld van de opbrengst van de begeleiding van onze vrijwilligers. 


Alleen
op de wereld
om samen te zijn

Help mee


Wil je geen vrijwilliger worden, maar wel helpen? Heel graag! Met donaties kunnen wij nog meer vrijwilligers werven en trainen. Ook kunnen we ons jaarlijkse zomerfeest voor alle vrijwilligers en kinderen daarmee nog feestelijker maken. Alle bijdragen zijn ontzettend welkom.

 

Doneren?

Sponsoren en partners

Meer informatie